شما اینجا هستید
اجتماعی » به مناسبت فرا رسیدن دهه فجر

دستاورد های علمی چهل ساله انقلاب اسلامی ایران

مقایسه ایران قبل و بعد از انقلاب ، می تواند واقعیت های مهمی را برای نسل های پس از انقلاب آشکار کند انقلاب اسلامی را شروع دگرگونی های بزرگ و بنیادی در ایران و کشورهای منطقه دانست .

مقایسه ایران قبل و بعد از انقلاب ، می تواند واقعیت های مهمی را برای نسل های پس از انقلاب آشکار کند انقلاب اسلامی را شروع دگرگونی های بزرگ و بنیادی در ایران و کشورهای منطقه دانست . در توصیف انقلاب همین کفایت می کند که امام خمینی (ره) از انقلاب اسلامی با عنوان هایی مانند “معجزه قرن” و “انفجار نور” یاد کرده است . فرا رسیدن دهه فجر و سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ، فرصت خوبی برای مرور ، انقلاب اسلامی دستاوردهای آن در حوزه های مختلف می باشد . هرچه از پیروزی انقلاب اسلامی فاصله می گیریم ، اهمیت بررسی موضوع دستاوردهای انقلاب اسلامی و اهمیت بیان دستاوردها و پیشرفت ها در حوزه علم و فن آوری بیشتر می شود .

در چنین شرایط حساس کشور که هجمه های مختلفی وارد می شود ، اهمیت تبیین دستاوردهای انقلاب و جمهوری اسلامی به عنوان یک وظیفه معین می گردد . در این گزارش سعی است با مروری به مهمترین دستاوردهای علمی انقلاب اسلامی و پیشرفت های جمهوری اسلامی در حوزه علمی و فن آوری به این وظیفه عمل گردد .

برای درک واقعیات انقلاب اسلامی و دستاوردهای ارزشمند جمهوری اسلامی در حوزه علمی و فن آوری ، توجه به وضعیت ایران در دوران رژیم طاغوت یک ضرورت است . بدون توجه به شرایط داخلی و خارجی ایران در دوران ماقبل از انقلاب اسلامی ، نمی توان به عظمت دستاوردهای این انقلاب خدایی و دستاوردهای ارزشمند جمهوری اسلامی در دوران مابعد از انقلاب اسلامی پی برد . بر همین اساس ، به اختصار وضعیت علمی و فناوری ایران در زمان رژیم طاغوت بررسی می شود .

عقب ماندگی علمی و فناوری کشور ایران در دوران قبل از انقلاب ، برای ایرانیان با سابقه فرهنگی و تمدنی بسیار آزاردهنده بود . غلبه بر این عقب ماندگی ، عبور از مرض های دانش و دستیابی به پیشرفته ترین فناوری ها با هدف ایجاد تمدن نوین اسلامی ، از آرمان های انقلاب اسلامی است . در سال های گذشته رهبر فرزانه انقلاب اسلامی ، با تمرکز بر روی تولید علم در ایران و مطرح نمودن موضعاتی چون جنبش نرم افزاری و جهاد علمی ، زمینه های خوبی را برای پیشرفت در عرصه علوم و فنون نوین در کشور فراهم ساختند . پیشرفت های علمی و دستیابی جمهوری اسلامی به برخی از فناوری های نوین در سال های اخیر ، به گونه ای حیرت انگیز است که غربی ها به شدت نگران شده و یکی علل تشدید فشار های آنان بر ایران با بهانه هایی از جمله موضوع هسته ای ، تلاش می کنند تا جلوی پیشرفت های ایران را بگیرند . شاخصه ای زیر می تواند تا حدودی نمایشگر این پیشرفت ها باشد .

سرعت پیشرفت علمی در ایران بر اساس گزارش محافل علمی بین المللی ، ۱۱ برابر سرعت متوسط رشد علم در جهان است . این عدد نشان می دهد که ایران با چه سرعت بالایی در حال کم کردن فاصله خود نسبت به کشورهای در عرصه ی تولید علم جلو نبرند . اکنون ایران در جایگاه دوازدهم علم جهان قرار دارد .

در حالی که قبل از انقلاب اسلامی ، نزدیک به ۷۰ درصد بزرگسالان کشور بی سواد بودند و کمتر از ۴۰ درصد کودکان می توانستند به مدرسه بروند ، اکنون رقم باسوادی در شور به عدد ۱۰۰ درصدی در حال نزدیک شدن است . نهضت سوادآموزی با توجه به تأکید ارزش علم در اسلام ، یکی از اقدامات بسیار خوب نظام جمهوری اسلامی در ایران بود . بزرگسالان بی سوادی از طریق همین نهضت سوادآموزی ، پا به عرصه ی تحصیلات تکمیلی نهاده و با کسب تخصص ها و مهارت های زندگی خود را متحول سازند .

در دوران قبل از انقلاب اسلامی ، تعداد ۱۵۴ هزار دانشجو در تعداد محدودی دانشگاه یا مراکز آموزش عالی و آن هم در چند کلانشهر کشور تحصیل می کردند . اکنون تعداد ۱۱۹ دانشگاه و مراکز آموزش عالی دولتی ، ۲۸ مرکز آموزش عالی وابسته به دستگاه های اجرایی ، ۲۹۵ دانشگاه غیرانتفاعی ، ۵۵۰ دانشگاه پیام نور ، ۳۸۵ دانشگاه آزاد اسلامی ، ۷۳۹ مرکز آموزش عالی علمی کاربردی ف ۲۷۴ مرکز آموزش فنی حرفه ای و تربیت معلم در کشور فعال بوده و در این دانشگاه ها و مراکز آموزشی ، بیش از ۴ میلیون دانشجو به تحصیل اشتغال دارند .

مقایسهوضعیت آموزش عالی در ایران قبل و بعد از انقلاب ، در سرشماری سال ۱۳۵۵ و سال ۱۳۹۰ نمایانگر دستاوردهای قابل توجهی است :

نرخ سواد از ۴۷% در سال ۵۵ به ۹۳% در سال ۹۰ رسیده است .

_ پوشش متقاضیان تحصیل در دوره متوسطه از ۲۳% به ۸۵% افزایش یافته است .

_ جمعیت دارای تحصیلات عالیه از ۳۱۰۰۰۰نفر به ۵۴۷۴۰۰۰ نفر در سال ۹۰ رسیده است .

حضور و سخنرانی در اجتماع زائران و مجاوران حرم رضوی_ تعداد دانشجویان از ۱۷۰۰۰۰ نفر به ۴۰۰۰۰۰۰ نفر افزایش یافته است .

_ تعداد دانشجویان دکتری تخصصی با رشد ۶۰ برابری از ۹۴۵۸ نفر به ۵۸۰۶۳۸ نفر افزایش یافته است .

_در سال ۵۵ رشد رتبه ی علمی ایران ۵۲ جهان بودهو در سال ۹۰ به رتبه ۱۷ جهان رسیده است .

برخی از نتایج این پیشرفت های پشرفت های علمی و فناوری را می توان در حوزه های زیر ملاحظه کرد :

۱_ دستاوردهای ارزشمند در حوزه نانو ، لیزر و… از دیگر آثار پیشرفت های علمی و فناوری ایران بعد از انقلاب است . علم نانو تحولات بزرگی را در جهان ایجاد کرده و در ایران این نوع علم از جایگاه و موقعیت خوبی برخوردار شده است . با توجه به حوزه های کاربرد نانو از قبیل تولید و انباشت دارو ، تشخیص بیماری ها ، سمزدایی از آب ، افزایش بهره وری در کشاورزی ، انباشت و نگهداری محصولات کشاورزی و مواد غذایی ، کنترل آفات و سالم سازی هوا ، در آینده آثار این دستاوردها در زندگی مردم قابل لمس خواهد بود . ایران اکنون رتبه ۱۲ جهانی را در حوزه نانو دارد .

۲_ جمهوری اسلامی ایران ، درحال تبدیل شدن به قطب پزشکی در غرب آسیا می باشد . در دوران قبل از انقلاب اسلامی ، از یک طرف پزشکان خارجی حتی در شهرهای بزرگ فراوان بودند و از طرف دیگر بسیاری از بیماران برای درمان راهی کشورهای غربی و حتی سرزمین های اشغالی می شدند ، لکن امروز از یک طرف دیگر ، بیمارستان های پیشرفته ایران ، پذیرای بیماران از دیگر کشورهای منطقه برای درمان و انجام پیشرفته ترین عمل های جراحی می باشند .

۳_ دانش پزشکی در ایران خصوصا در حوزه هایی چون سلول های بنیادین ، ترمیم ضایغات نخائی ، تولید داروهای راهبردی ، شبیه سازی حیوانات و… پیشرفت های چشمگیری داشته و ایران در ردیف اولین ها قرار گرفته است .

۴_ ورود به باشگاه فضایی جهان از دیگر آثار و نتایج دستاوردهای علمی و فناوری کشور در دوران پس از انقلاب است . دانش و فناوری فضایی در اختیار تعداد محدودی از کشورهای جهان است . اکنون جمهوری اسلامی در منطقه ، تنها کشور دارای این دانش و فناوری ، آن هم به صورت بومی است . تاکنون چند ماهواره با ماهواره بر تولید داخل در مدار زمین قرار گرفته و در آینده ماهواره های پیشرفته تر از سوی جمهوری اسلامی به فضا پرتاب خواهد شد . ایران اکنون جز شش کشور طراح ، سازنده و پرتاب کننده ماهواره در جهان است .

۵_ رشدو توسعه صنعت خودروسازی ، رشد و توسعه صنعت فولاد و آلومینیوم ، رشد و توسعه صنعت کشتی سازی ، رشد و توسعه صنعت هواپیما سازی ، و پیشرفت های علمی و فنی کشور در ساخت اسکله ها ، حفر چاه های نفت و گاز ، ساخت پالایشگاه ، ساخت سد ، ساخت سیلو ، ساخت بزرگراه و انواع سازه های فلزی و بتنی ، از جمله دیگر آثار رشد علمی و فناوری در کشور می باشد .

۶_ جمهوری اسلامی اکنون کشوری هسته ای شده و عملا عضو باشگاه هسته ای جهان است . به رغم همه ی تحریم ها و تهدید ها ، ایران با تلاش ها و مجاهدت های جوانان و متخصصین خود ، به چرخه کامل سوخت هسته ای (غنی سازی) دست یافته و از نظر دانش علمی و فناوری در این عرصه در ردیف ۷-۸ کشور پیشرفته جهان قرار گرفته است . انرژی هسته ای در عرصه های مختلف پزشکی ، دامپزشکی ، صنعت ، کشاورزی ، تولید برق و… کاربرد دارد . بدون تردید با تثبیت و نهادینه شدن چرخه سوخت در ایران ، این دستاورد بسیار ارزشمند ، آثارش در تمامی عرصه های مذکور آشکار خواهد شد . کشورهای زورگو و سلطه گر زمانی اجازه دسترسی کشوری چون ایران به یک کیلوگرم اورانیوم غنی شده را نمی دانند . امروزه در داخل کشور با تأسیسات کاملا بومی ، چندین تن کیک زدر به … تبدیل شده ، چند تن اورانیوم غنی شده با غنای زیر ۵ درصد و چندصد کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد در داخل تولید شده است .

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

ریگا انلاین |