منبع : ایسنا
نائب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده استان کرمانشاه فعالیت واسطهها را یکی از دلایل اصلی بالا بودن قیمت گوشت قرمز در بازار کرمانشاه دانست و گفت: حذف واسطهها و تامین کافی نهادههای دامی، راهکار اصلی کنترل قیمت گوشت قرمز است.
ایرج نوری ، با اشاره به چالشهایی که بازار گوشت قرمز در کرمانشاه با آن مواجه است، گفت: یکی از این چالشها بالا بودن قیمت گوشت قرمز نسبت به قیمت واقعی تمام شده آن است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر قیمت هر کیلو دام سنگین زنده در میدان دام کرمانشاه حدود ۳۳۰ هزار تومان است، اظهار کرد: این قیمت نسبت به چهار، پنج ماه اخیر که حدود ۳۰۰ هزار تومان بود تنها ۳۰ هزار تومان افزایش داشته و تغییرات آن محسوس نبوده، در حالیکه قیمت گوشت قرمز در بازار بسیار بالاتر رفته است.
این فعال حوزه تولید و صادرات دام زنده با بیان اینکه قیمت کیلویی ۳۳۰ هزار تومان برای دام سنگین زندهای است که نیمی از وزن آن گوشت باشد، خاطرنشان کرد: در این صورت قیمت تمام شده هر کیلوگرم گوشت قرمز ۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار تومان خواهد بود. اگر سود قانونی هشت درصدی قصابان را نیز به آن اضافه کنیم قیمت هر کیلوگرم گوشت قرمز باید در بازار حداکثر ۷۵۰ هزار تومان باشد، در حالیکه قیمت فعلی بازار بیش از این ارقام است.
نوری درباره اینکه هزینه حمل و نقل و کشتار دام چگونه محاسبه میشود نیز یادآور شد: آلایش دام شامل کله و پاچه، دل و جگر و پوست آن به جای هزینه کشتار و حمل و نقل محاسبه میشود و رقمی بابت کشتار و حمل و نقل اضافه نمیشود.
وی بخشی از گرانی کنونی گوشت قرمز در بازار را متوجه قصابان دانست و تاکید کرد: برخی از قصابان به سود قانونی خود قانع هستند و گوشت را با قیمت منصفانه میفروشند. اما برخی دیگر سودهای غیرقانونی دیگری هم میبرند. مثلا گوشت میش که قیمت آن بسیار پایینتر است را با گوشت گوساله مخلوط کرده و به مردمی که اطلاع ندارند میفروشند.
نائب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده استان کرمانشاه درباره اینکه چرا قیمت گوشت قرمز نسبت به قیمت واقعی آن در بازار بالاتر است، افزود: این موضوع به برخی از قصابان برمیگردد که به جای آنکه خود به میدان دام بروند و دام خریداری کرده و به کشتارگاه ببرند، این کار را به واسطهها میسپارند. تفاوت قیمتی که بین قیمت تمام شده و قیمت موجود در بازار شاهد آن هستیم به دلیل سودی است که این دلالان میبرند و دود آن در نهایت به چشم مردم و مصرف کنندگان میرود.
نوری اضافه کرد: قصابانی که خود دام خریداری کرده و به کشتارگاه میبرند، معمولا گوشت را با قیمت پایینتر و منصفانه عرضه میکنند.
وی با بیان اینکه بارها در جلسات با آنالیز قیمت گوشت قرمز به این موضوع اشاره کرده و خواستار حذف واسطهها در بازار گوشت قرمز شدیم و حتی پیشنهاداتی برای اصلاح این روند دادیم، یادآور شد: متاسفانه این موضوع تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است.
چرا قیمت گوشت قرمز کرمانشاه بیشتر از استانهای دیگر است؟
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده استان کرمانشاه درباره چرایی تفاوت قیمت گوشت قرمز در کرمانشاه نسبت به استانهای دیگر نیز گفت: این امر به تفاوت دامی که در کرمانشاه کشتار میشود نسبت به دام استانهای دیگر بستگی دارد. در کرمانشاه معمولا دام زنده سبک کشتار میشود، زیرا گوشت آن مزه بهتری دارد و ذائقه مردم به آن عادت کرده است.
وی اضافه کرد: استانهای دیگر اجازه میدهند دام پروار شود و حتی دام بیش از ۷۰ کیلویی را کشتار میکنند، چون عقیده دارند گوشت دامی که پروار شده بهتر است، اما در کرمانشاه وضعیت اینگونه نیست. نکته مهمتر آنجاست که در برخی استانهای دیگر میش کشتار میشود که قیمت بسیار پایینتری دارد، در حالیکه در کرمانشاه میش بسیار کم کشتار میشود، مگر در موارد محدودی که برخی قصابان آن را با گوشت گوساله مخلوط کنند.
به گفته نوری، وقتی درباره قیمت گوشت دام از استانهای دیگر سوال میپرسیم و قیمت آنها پایینتر است به دلیل کشتار دامهای پرواری و همچنین میش است که در استان ما مصرف چندانی ندارد.
بازار گوشت قرمز چگونه کنترل میشود؟
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده استان کرمانشاه درباره راهکارهای کنترل قیمت گوشت قرمز، گفت: بارها در این خصوص با مدیران استان جلسه برگزار کردیم و پیشنهادات خود را ارائه دادیم، اما مورد توجه قرار نگرفت. اکنون در جلسات تصمیمگیری مرتبط با گوشت قرمز که باید اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان حضور داشته باشد و نظر بدهد، دعوت نمیشویم.
نوری ادامه داد: معتقدم مهمترین راهکار برای کنترل قیمت گوشت قرمز در کرمانشاه و جلوگیری از افزایش بیشتر قیمت، حذف واسطهها و در نظر گرفتن ساز و کاری است که دیگر شاهد فعالیت واسطهها به عنوان حلقه بین تهیه دام و قصابان نباشیم.
وی از اهمیت برقراری صادرات دام زنده نیز یاد کرد و افزود: صادرات نه تنها باعث افزایش قیمت نمیشود، بلکه بارها اثبات کردیم وقتی که صادرات داریم قیمتها نیز متعادلتر است، زیرا وقتی که صادرات برقرار باشد انگیزه برای تولید دام بیشتر شده و دامدار هر سال ۲۰ درصد به تولید خود اضافه میکند و این افزایش عرضه به تعدیل قیمتها کمک میکند.
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده استان کرمانشاه اضافه کرد: حتی میتوانیم در ازاء صادرات دام زنده، واردات داشته باشیم تا قیمتها بیشتر کنترل شود، اما این واردات باید دام زنده آماده کشتار باشد، نه دام پایه پرواری که قرار باشد تازه دام زنده را وارد کنیم و بعد هزینه و زمان زیادی برای پروار کردن آن صرف کنیم که صرفه اقتصادی هم ندارد.
نوری یادآور شد: البته با قیمت کنونی نرخ ارز دیگر واردات دام زنده صرفه اقتصادی ندارد، مگر اینکه نرخ دلار دوباره کاهش یابد.
وی معتقد است، در چنین شرایطی که نرخ ارز بالا بوده و امکان واردات را نداریم، تنها راهکاری که میتواند قیمت گوشت قرمز را کنترل و یا حداقل جلوی افزایش بیشتر آن را بگیرد، تامین نهاده دامی کافی با قیمت مناسب برای تولیدکنندگان است.
احتمال افزایش بیشتر قیمت گوشت قرمز وجود دارد
نایب رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان دام زنده استان کرمانشاه درباره احتمال افزایش دوباره گوشت قرمز به دلیل نوسانات نرخ ارز نیز، گفت: امسال نسبت به سال گذشته هزینه نهادهها تا حدود سه برابر افزایش داشته است و با نوسانات نرخ ارز و گرانی بیشتر نهادهها امکان افزایش بیشتر قیمت گوشت قرمز وجود دارد.
نوری خاطرنشان کرد: برخلاف دام سبک که نهادههای آن وابستگی زیادی به نرخ ارز ندارد و عمدتا از داخل تامین میشود، نهاده مورد نیاز دام سنگین وابستگی زیادی به نرخ ارز دارد و همین امر باعث میشود همسو با نوسان قیمت ارز قیمت نهادهها نیز تغییر کند.
وی اضافه کرد: از سوی دیگر هر ساله از نیمه آذر به بعد دام به سمت مناطق گرمسیر میرود و با کاهش عرضه دام در استان مواجه میشویم که این امر نیز میتواند تا حدودی بر قیمت گوشت قرمز اثر بگذارد.
- امیر ابراهیمی
- کد خبر 27796
- بدون نظر
- پرینت