شما اینجا هستید
آرشیو هفته نامه » زیاده‌روی در مصرف گیاهان بهاری ممنوع

شیوا رستمی خبرنگارریگا آنلاین

یک کارشناس تغذیه با اشاره به خواص و مزایای متعددی که گیاهان بهاری دارند، گفت: زیاده‌روی در مصرف این گیاهان اصلا توصیه نمی‌شود.

محمدسعید غلامی ، با اشاره به مزایای مصرف گیاهان بهاری، اظهار کرد: گیاهان بهاری اغلب بسیار سالم، با کیفیت و ارگانیک بوده و چنانچه از محل مناسب برداشت شوند، فاقد سموم و کودهای شیمیایی بوده، از همین رو مصرف آنها بسیار به سلامت افراد کمک می‌کند.

وی شِنگ، پاغازه، ریواس و کنگر را از مهمترین این گیاهان برشمرد و ادامه داد: مزیت اصلی این گیاهان فیبر بالای موجود در آنهاست که نقش بسزایی در بهبود عملکرد دستگاه گوارش دارند و به دفع سموم بدن، کنترل قند و چربی خون کمک می‌کنند.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه با بیان اینکه گیاهان بهاری معمولا منابع غنی از آنتی‌اکسیدان بوده و خاصیت ضد سرطانی دارند، خاطرنشان کرد: این گیاهان دارای مقادیر مناسبی از ویتامین‌های گروه B و حتی C هستند. به علاوه برخی از انواع گیاهان سبز رنگ دارای بتاکاروتن هستند که پیش‌ساز ویتامین A به شمار می‌رود.

به گفته غلامی، برخی از گیاهان بهاری منابعی از پتاسیم و منیزیم هستند که هر دو به کنترل فشار خون بسیار کمک می‌کند.

این کارشناس تغذیه از احساس سیری خوبی که گیاهان بهاری به افراد می‌دهند و میزان کالری پایینی که دارند یاد کرد و ادامه داد: مصرف این گیاهان برای پیشگیری از اضافه وزن بسیار مفید است.

غلامی از نقش پِرِبیوتیکی گیاهان دارویی نیز یاد کرد که می‌تواند بستر رشد میکروارگانیسم‌های مفید را در بدن افراد فراهم کند.

وی نکته مهم درباره گیاهان بهاری را برداشت آنها از محل مناسب دانست و اظهار کرد: گاهی این گیاهان از مزارع برداشت می‌شود که در این صورت ممکن است حاوی مقادیر زیادی از سموم و کوهای شیمیایی باشد. از سوی دیگر به هیچ عنوان برداشت گیاهان بهاری که در حاشیه جاده هستند توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است آلودگی بالایی داشته باشند.

این کارشناس تغذیه با تاکید بر لزوم شست و شو و ضدعفونی مناسب گیاهان بهاری، افزود: این گیاهان ممکن است در مسیر تردد حیوانات قرار داشته و حاوی تخم انگل باشند، از همین رو باید مراحل ضدعفونی به طور کامل برای آنها طی شود. بگونه‌ای که ابتدا چند دقیقه شست و شو برای گِل‌زدایی صورت گیرد، سپس با استفاده از سه قطره مایع ظرفشویی به ازاء هر لیتر آب برای مدت پنج دقیقه انگل‌زدایی انجام شود و در نهایت گیاه پنج دقیقه در محلول آب و پرکلرین(یک قاشق به ازاء پنج لیتر آب) برای گندزایی قرار گیرد.

غلامی بهترین شیوه مصرف گیاهان بهاری را نیز استفاده به صورت خام دانست و خاطرنشان کرد: بجز خام‌خواری، مصرف به صورت بخارپز و آب‌پز نیز مناسب است، اما زمان آن باید کوتاه باشد. به علاوه می‌توان این گیاهان را در انواع غذا از جمله آش، بورانی و کوکو استفاده کرد.

وی در ادامه با بیان اینکه گیاهان دارویی در کنار خواص متعددی که دارند نباید زیادی مصرف شوند، گفت: کودکان، زنان باردار و شیرده و کسانی‌ که مبتلا به بیماری هستند باید مصرف این گیاهان را با احتیاط و با مشورت پزشک و یا کارشناس تغذیه انجام دهند.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه با اشاره به اینکه مصرف گیاهان بهاری برای کسانی‌ که سندرم روده تحریک‌پذیر دارند می‌تواند مشکلاتی را ایجاد کند، افزود: البته این امر بستگی به شرایط فرد دارد، بگونه‌ای که اگر فرد این سندرم را به شکل اسهال بروز دهد مصرف گیاهان برای او چندان مناسب نیست، اما برای افرادی که مبتلا به یبوست هستند مفید است.

غلامی یادآور شد: به علاوه افرادی که دچار سنگ کلیه هستند باید مصرف «ریواس» که حاوی مقادیر بالایی از اگزالات است را محدود کنند.

وی تنها گیاه خودرو بهاری که مصرف آن به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود را قارچ‌ها دانست که برخی از آنها بسیار سمی بوده و می‌تواند منجر به مرگ و یا از دست رفتن کبد شود و افزود: تشخیص سمی بودن قارچ‌ها از روش‌های معمول مانند ظاهر، بو و لمس آنها قابل انجام نیست.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

ریگا انلاین |