نهیه سهرابی خبرنگارریگا آنلاین
یک متخصص بیماریهای عفونی از آبله مرغان به عنوان یکی از بیماریهای ویروسی شایع فصل بهار یاد کرد که در بسیاری از موارد با درمانهای حمایتی و علامتی بهبود مییابد و گفت: مصرف برخی داروها مانند بروفن، ناپروکسن و دیکلوفناک در بیماران مبتلا به آبله مرغان میتواند کُشنده باشد.
دکتر علیرضا جانبخش ، با بیان اینکه بیماری آبله مرغان یک بیماری ویروسی و منشاء آن ویروسی از گروه «هرپس» است، گفت: این بیماری معمولاً از اواخر زمستان تا اوایل تابستان و خصوصاً فصل بهار بروز میکند، اگرچه در سایر فصول نیز به صورت موردی مشاهده میشود.
وی از ویژگیهای ویروس آبله مرغان یاد کرد که بروز آن در سنین پایینتر علائم خفیفتری ایجاد میکند و افزود: هرچه این ویروس در سنین بالاتر و نزدیک به بلوغ بدن فرد را درگیر کند، عوارض شدیدتری خواهد داشت.
این متخصص بیماریهای عفونی با بیان اینکه آبله مرغان عمدتاً در کودکان رخ میدهد، اما امکان بروز آن در بزرگسالان نیز وجود دارد، یادآور شد: بهتر است افراد در سن پایین و قبل از بلوغ به این بیماری مبتلا شوند.
جانبخش راههای انتقال آبله مرغان را تماس از طریق قطرات تنفسی آلوده و یا تماس دست آلوده به قطرات تنفسی با چشم و دهان افراد دانست و عنوان کرد: آبله مرغان بسیار مسری است و در ۹۰ درصد موارد پس از یکبار تماس با فرد آلوده به افراد منتقل میشود.
وی از دوره نهفتگی حدود دو هفتهای بیماری از زمان مواجهه با ویروس نیز یاد کرد و ادامه داد: در بسیاری از موارد ممکن است بثورات پوستی در مراحل اولیه بروز نکند و فرد ابتدا علائمی شبیه سرماخوردگی و یا ویروسهای دستگاه تنفسی فوقانی مانند گلودرد، بدن درد، سردرد، تب و لرز، کوفتگی و گاهی سرفه داشته باشد و معمولا سه روز بعد اولین بثورات پوستی ظاهر میشود.
به گفته این متخصص بیماریهای عفونی، بثورات پوستی آبله مرغان معمولاً از شکم و سینه آغاز شده و سپس به سمت سایر اندامها مانند سر و صورت میرود و در موارد حاد امکان بروز بثورات در نواحی مخاطی بدن مانند چشم، بینی و دهان نیز وجود دارد.
جانبخش با تاکید بر اینکه این بثورات معمولا همراه با خارش است، خاطرنشان کرد: برجستگیها ابتدا قرمز بوده و سپس برجسته و در نهایت آبدار میشود. در برخی موارد وسط برجستگیها به رنگ چرک است، اما این چرک واقعی نیست.
وی اضافه کرد: در برخی موارد آبله مرغان میتواند علائمی مانند درد شکمی و اسهال هم داشته باشد و یا در سایر اندامهای بدن خود را به صورت ذات الریه، عفونت مغزی، درگیری کبد و کلیه و حتی عفونت تخمدان و بیضه نیز نشان دهد.
این متخصص بیماریهای عفونی دوره بیماری و بثورات پوستی را معمولا بین هفت تا ۱۰ روز اعلام کرد و ادامه داد: گاهی در افرادی که مبتلا به نقص سیستم ایمنی هستند، ممکن است ضایعات به هم پیوسته شده و خونریزی کند و یا با عفونت همراه شود.
جانبخش با بیان اینکه بثورات آبله مرغان چنانچه دستکاری نشود به طور معمول جای آن باقی نخواهد ماند، یادآور شد: این بیماری به طور معمول مرگ و میر چندانی به همراه ندارد.
وی اصلیترین درمان برای آبله مرغان را درمانهای حمایتی و علامتی مانند استفاده از استامینوفن ساده، آنتی هیستامین برای کاهش خارش و خصوصا استفاده از مایعات و استراحت، مصرف میوه و سبزیجات تازه، مصرف غذای ساده و سبک اعلام کرد و ادامه داد: در برخی موارد داروهای ضد ویروس نیز تجویز میشود، اما همه افراد نیاز به مصرف این داروها ندارند، مگر افرادی که پر خطر هستند، مانند کسانی که مشکلات زمینهای، HIV، نقص سیسم ایمنی و … دارند.
این متخصص بیماریهای عفونی تاکید کرد: در زمان ابتلا به آبله مرغان باید از مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئید، آسپرین، ناپروکسن، دیکلوفناک و بروفن خودداری کرد.
وی درباره بروز آبله مرغان در زنان باردار نیز عنوان کرد: برای مادرانی که در سه ماهه اول بارداری هستند ممکن است عوراض مادرزادی در جنین مانند کوچک شدن اندازه چشم، میکرو سفالی و … بروز کند، اما در سه ماهه دوم و سوم بارداری عارضه جدی وجود ندارد. همچنین اگر مادری دو سه روز قبل تا پنج روز بعد از زایمان دچار آبله مرغان شود، احتمال درگیری نوزاد او هم وجود دارد و باید اقدامات لازم برای نوزاد صورت بگیرد.
- امیر ابراهیمی
- کد خبر 25527
- بدون نظر
- پرینت