شما اینجا هستید
اجتماعی » تاثیر جالب تغییر فصل روی عملکرد مغز انسان

 

عملکرد مغز تحت تاثیر محیط اطراف تغییر می‌کند یکی از این تغییرات جالب و تاثیر گذار تغییرات فصل است.

 بدن ما انسان‌ها تحت تاثیر عوامل مختلف، تغییر و تحولاتی را به وجود می‌آورد البته که برای بعضی از این تغییرات هنوز هیچ پایه و سند علمی ارائه نشده است. جالب است بدانید که حتی فصل‌های مختلف هم روی بدن ما تاثیر گذار هستند. تغییرات فصل می‌تواند روی حوصله و روحیه ما تاثیر بگذارد و یا حتی ذهنمان را تغییر دهد. اختلال عاطفی فصلی مهم ترین و رایج‌ترین مبحث شناخته شده در مورد تاثیر فصل‌ها روی مغز انسان است و گاهی اوقات با افسردگی همراه می‌شود و معمولا زمانی اتفاق می‌افتد که در فصل زمستان روزها کوتاه می‌شوند و نور خورشید کم تر به افراد می‌رسد.

بعضی از افراد به طور شدیدی با این اختلال دست و پنجه نرم می‌کنند. بسیاری از آنها تحت درمان و تراپی قرار می‌گیرند؛ حتی تا جایی که بعضی‌ها نورهای مصنوعی نصب می‌کنند تا شبیه‌سازی خورشید را انجام دهند. آنها این کار را دقیقا در وسط زمستان انجام می‌دهند که اثر زیادی از نور خورشید دیده نمی‌شود. همچنین ارتباط زیادی بین افسردگی و ناتعادلی ذهنی وجود دارد.

توجه، حافظه و فرآیند اطلاعات، همگی به شکل منفی از طریق افسردگی تحت تاثیر قرار می‌گیرند. اثرات آن هم با قرص‌های ضد افسردگی برطرف نمی‌شود بنابراین افراد باید تحت درمان‌های طولانی قرار بگیرند تا بتوانند در بلند مدت آن را بهبود ببخشند.

فصلی که مغز در آن باهوش‌تر عمل می‌کند

قدرت ادراک در فصل زمستان فقط به روحیه افراد بستگی ندارد به طور عمومی معمولاً در فصل تابستان و پاییز نسبت به بهار و زمستان باهوش تر عمل می‌کنند یعنی مغز در فصل پاییز و تابستان قدرت بالاتری از خود نشان می‌دهد. این قضیه توسط آزمایش‌های نورولوژیستی و روانی در طول ماه‌های گرم‌تر به اثبات رسیده است و این تفاوت هنگام عملکرد حافظه و سرعت ادراک افراد کاملا به چشم می‌خورد.

البته که شاید این تفاوت فصلی و تاثیر آن روی انسان و ذهن، خیلی مشکل بزرگی به نظر نرسد اما به طور کلی ۲۴ درصد افراد در معرض این تغییرات قرار می‌گیرند و احتمال ابتلا به مشکلاتی مثل آلزایمر افزایش پیدا می‌کند؛ مخصوصاً زمانی که آزمایشات مربوط به آلزایمر در فصل بهار و زمستان باشد. تغییرات فصلی در طولانی مدت ممکن است اثرات خودش را نشان دهد.

البته دانشمندان هنوز در حال مطالعه بر روی تغییرات فصلی و عملکرد مغز هستند. سطوح سروتونین به روحیه افراد مرتبط است و در طول فصل‌ها نوسان پیدا می‌کند. همچنین ممکن است مشکلاتی در ژن و حتی ترکیب سلول خونی افراد دیده شود.

مثلاً ۵ هزار ژن هستند که در فصل‌های مختلف قدرت متفاوتی دارند. همین تغییرات قدرت در ژن‌ها نه تنها روی عملکرد ذهن و درک تاثیر می‌گذارد، بلکه سیستم ایمنی و توانایی آن را دچار تغییراتی می‌کند. در نتیجه ممکن است که سیستم ایمنی افراد در فصل زمستان بیشتر از قبل مستعد التهاب باشد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، روانی و بیماری‌های خود ایمنی افزایش پیدا خواهد کرد.

دانشمندان این تغییرات را می‌شناسند و می‌دانند که حاصل از تغییر فصل است یا خیر. حتی می‌دانند که چه تغییراتی در افراد نشان دهنده تفاوت دما است. این تغییرات فقط هنگام صبح یا شب رخ نمی‌دهند و معمولا چند روز پشت سرهم اتفاق می‌افتند. همین مورد نشان می‌دهد که عوض شدن ویژگی‌های شخصیتی، حاصل تغییرات دما هستند که در طی فصل‌های مختلف بیشتر دیده می‌شود./ایرنا کرمانشاه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

ریگا انلاین |