شما اینجا هستید
آرشیو هفته نامه » نیترات و سرطان، میراث شوم کودهای یارانه‌ای

منبع ایرنا

گیاه پزشک و عضو نظام مهندسی کشاورزی قزوین گفت: باقی مانده نیترات در برخی محصولات کشاورزی و تبعات بیماری سرطان، میراث استفاده نادرست از کودهایی است که به صورت یارانه‌ای به دست کشاورزان می‌رسد.

طاهره علایی روز یکشنبه  اظهار کرد: نیترات در مواد غذایی به میزان خیلی ناچیز و در حد استاندارد برای بدن مفید است و باعث رقیق شدن خون می شود، اما در کشور ما متاسفانه به دلیل بی توجهی به برخی مولفه‌های امنیت غذایی شاهد مصرف بیش از حد آن در برخی محصولا غذایی هستیم.

وی اضافه کرد: توزیع کودهای یارانه‌ای مثل اوره و فسفر که خیلی راحت در اختیار کشاورزان قرار می گیرد، بیش از میانگین مصرف جهانی است و همین موضوع بر افزایش میزان استفاده از نیترات منجر شده است.

علایی تاکید کرد: افزایش بی رویه مصرف کودهای اوره و فسفر در بخش کشاورزی باعث شده تا شاهد باقی مانده نیترات در سبزجیات و صیفی جات باشیم، این نیترات بعدها تبدیل به نیتریت شده و باعث سرطان دستگاه گوارش، کبد و مثانه و حتی اختلال در عملکرد غدد درون‌ریز انسان را خواهد شد.

این کارشناس گیا پزشکی بیان کرد: ورود بیش از حد نیترات به بدن موجب آسیب به هموگلوبین خون شده و باعث عارضه «مت هموگلوبین» می‌شود که اکسیژن رسانی را مختل کرده و کارایی سلول‌های خونی را مختل می‌سازد.

علایی بیان کرد: متاسفانه کودهای دارای اوره و فسفر که در اختیار کشاورزان قرار می گیرد، دارای عناصری است که رابطه سینرژی و آنتاگونیستی دارند، به عبارت دیگر مصرف آنها باعث جلوگیری از جذب سایر عناصر می‌شود، به عنوان مثال مصرف کودهای اوره جذب کودهای دیگر را پایین می آورد و کیفیت خاک نیز به مرور زمان از بین خواهد رفت.

این کارشناس عضو نظام مهندسی و منابع طبیعی استان قزوین به وجود نیترات در برخی محصولات اشاره کرد و یادآور شد: پوست سبز تیره در سیب زمینی معمولا به علت تجمع نیترات است، یا مثلا جوانه زدن سیب زمینی بیانگر تجمع نیترات در این محصول است، اما در سبزیجات و صیفی جات دیگر با چشم نمی‌توان میزان نیترات را اندازه گیری کرد و برای این کار باید از ابزارهای مخصوص کمک گرفت، با این حال وجود نیترات بالا در محصولاتی مثل کرفکس، کاهو و هویج بیش از سایر محصولات گزارش شده است.

علایی خاطرنشان کرد: واحد حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی باید نظارت بیشتری روی مواد غذایی داشته باشد و نیترات باقی مانده در محصولات را کنترل کند.

این گیاهپزشک اضافه کرد: برخی بر این باورند که با آبشویی خاک می‌توان میزان نیترات خاک را از دسترس ریشه خارج کرد، اما مساله اینجاست که نیترات شسته شده به آب‌های زیرزمینی سرایت کرده و منابع سفره‌های زیرزمینی را آلوده می‌سازد.

وی همچنین بیان کرد: آموزش صحیح به کشاورزان از سوی مدیریت ترویج جهاد کشاورزی و همچنین استفاده از مشاوران گیاه پزشک در امور تولید می‌تواند به تولید محصول سالم و سلامت غذایی جامعه کمک کند.

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

ریگا انلاین |